bildet viser en mann i treningsshorts som holder seg til patellasenen som fester seg på tibia (leggbenet) rett nedenfor kneskålen, og indikerer at han kanskje har patellartendinopati, hopperkne, jumper's knee.

Jumpers knee

på norsk kalles tilstanden ofte for hopperkne, eller senebetennelse i kneet. På fagspråket kan den refereres til som infrapatellar tendinopati, patellartendinopati eller patellasenetendinopati.

Hva er Jumper's knee?

Jumpers knee (hopperkne på norsk), eller patellartendinopati som det kalles på fagspråket, er en belastningsskade som rammer kneets strekkeseneapparat, spesifikt den kraftige senen som forbinder kneskålen (patella) med skinnebeinet (tibia). Denne senen, kalt patellarsenen, er en kritisk del av quadriceps-apparatet - kroppens sterkeste muskelgruppe. Senen fungerer som en kraftoverføringsenhet som gjør det mulig for lårmuskelen (quadriceps) å strekke kneet og generere kraft til aktiviteter som hopp, løp og spark.

Illustrasjon av patellar-tendinopati


Patellarsenen er utsatt for betydelige belastninger, spesielt i idretter som innebærer gjentatte hopp og landinger. Ved landing etter hopp utsettes patellarsenen for betydelige krefter som kan være flere ganger kroppsvekten. Den nøyaktige belastningen varierer med type aktivitet og hvordan man lander.

Senen er bygget opp av sterke fibre som ligger tett sammen på langs, omtrent som trådene i et tau. Mellom disse fibrene finnes det celler og små blodårer som holder senen sunn og frisk. Når senen utsettes for mye belastning uten nok hvile, kan det oppstå små skader i disse fibrene. Hvis disse skadene ikke får tid til å leges, kan det utvikle seg til patellar tendinopati.

Ved patellartendinopati skjer det endringer i senens oppbygning. Selv om man tidligere kalte dette for senebetennelse, er det egentlig en tilstand der senen gradvis brytes ned heller enn at man ser en betennelse i ordets rette forstand. De fine, velorganiserte fibrene i senen blir mer rotete og uorganiserte. Dette gjør at senen blir svakere, noe som kan føre til smerter og gjøre det vanskeligere å bruke kneet normalt.

Typisk oppstår smerten i den øvre delen av patellarsenen, like under kneskålen, selv om den også kan forekomme i senens midtre del eller ved festet på skinnebeinet.

Ultralydbilde av "Jumper's knee", venstre/høyre sammenligning: Ultralydbildene viser patella som en hvit halvsirkel med svart sone under til høyre på hvert bilde, med festet av patellasenen på oversiden av benet. På venstre bilde er patellasenen fortykket med endret fasong ved festet mot patellae, og fibrene ser mørkere / gråere ut enn på frisk side hvor man enkelt kan se de hvite senefibrene (kollagenet) i senen. det er også en liten svart sone mot innfesting på venstre kne som ikke ses på høyre som kan være uttrykk for en liten delvis ruptur i senen.

Hva er Tendinopati?

Tendinopati betyr "sykdom i senen" og referer til flere skademekanismer som f.eks. partielle (delvise) rupturer, små rifter, eller slitasjeendringer i senevevet. Disse kan oppstå akutt, på grunn av overbelastning eller på grunn av aldersbetingede endringer i senen. Uavhengig av skademekanisme fører dette til at senen blir tykkere, stivere og mindre elastisk.

Tendinitt, den medisinske betegnelsen man brukte tidligere, hvor -itt refererer til “betennelse i senen” er  blitt byttet ut med tendinopati fordi man ikke finner de samme betennelses-tegnene i sener som man finner ved typiske betennelser. Tendinopati er derfor et riktigere begrep for å forklare hva som skjer i senen.

Hvorfor får man jumpers knee?

Flere faktorer kan bidra til utviklingen av hopperkne. Noen av de vanligste årsakene er:

  • Akutt overbelastning – Plutselige, kraftige belastninger som ved maksimale hopp eller retningsendringer i idrett kan overskride senens belastningstoleranse, særlig hvis muskler og sener ikke er godt forberedt.
  • Treningsbelastning og restitusjon – For rask økning i treningsmengde eller utilstrekkelig hvile mellom økter gir ikke vevet tid til å tilpasse seg. Dette er særlig relevant ved aktiviteter med mange repeterte hopp og landinger, som i for eksempel volleyball og basketball.
  • Degenerative aldersendringer – Naturlige aldringsprosesser reduserer senens elastisitet og tilpasningsevne over tid, noe som gjør den mer utsatt for overbelastning og skade.
  • Biomekaniske faktorer – Svak muskulatur i lår og sete, kombinert med dårlig treningsteknikk, øker belastningen på patellarsenen. Dette kan forverres ytterligere ved trening på hardt underlag over tid, eller med uegnet skotøy med dårlig støtdemping som øker belastningen på patellarsenen.
  • Kroppslige faktorer – Overvekt gir økt belastning på kneet ved all aktivitet, spesielt ved hopp og løping.

Hvor mange får hopperkne?

Forekomsten av hopperkneet varierer betydelig mellom ulike idretter og aktivitetsnivåer. Spesielt høy er forekomsten i idretter som krever mye hopp og landinger.

I elitevolleyball er dette særlig tydelig hvor 40-50% av mannlige, og 30-35% av kvinnelige volleyballspillere rammes. I andre idretter som basketball (25-35% av utøvere), Friidrett spesielt innenfor hopp- og sprintøvelser (20-25%) og håndball (15-20%) er forekomsten også høy1,2.

Blant mosjonister og hobbyutøvere er forekomsten betydelig lavere, anslagsvis 5-10% av aktive mosjonister får jumpers knee.

Interessant nok ser man en høyere forekomst hos mannlige utøvere sammenlignet med kvinnelige, noe som kan skyldes forskjeller i hopphøyde og landingskraft.

Typiske symptomer ved Jumper's knee

Vanlige symptomer ved patellar-tendinopati er:

  • Smerter primært like under kneskålen, men kan også kjennes midt i senen eller ved festet på skinnebenet. Smertene kan oppleves som sterke og skarpe ved belastning
  • Smertene provoseres typisk av landing etter hopp, aktiviteter som belaster quadriceps mye som f.eks. trappegåing eller knebøy, og løping, særlig i nedoverbakke
  • Tidlig i forløpet er typisk smertene verst ved oppstart av aktivitet, bedres ved oppvarming, men returnerer etter aktivitet, såkalt "oppvarmingsfenomen". Lenger ut i skadeforløpet forsvinner ofte ikke smertene ved oppvarming, og man blir tvunget til å avslutte aktiviteten
  • I alvorlige tilfeller påvirkes daglige aktiviteter som vanlig gange og det kan oppstå hvilesmerter.

Tidlig intervensjon gir best prognose, og symptombildet kan variere betydelig mellom individer. Ved vedvarende symptomer bør man oppsøke helsepersonell for vurdering.

Andre mulige årsaker

Hvordan behandles det?

Konservativ behandling

Hopperkne er en belastningsskade som krever tålmodighet og riktig behandling for å bli bra.

Forskning viser at den mest effektive behandlingen er en kombinasjon av tilpasset trening og belastningsstyring3,4,5:

  • Treningsbehandling - Den mest dokumenterte behandlingsformen er styrketrening, spesielt tunge, langsomme øvelser (såkalt tung langsom styrketrening eller eksentriske øvelser) for kneet. Dette betyr at du skal trene med relativt tung belastning, samtidig som øvelsene utføres rolig og kontrollert. Et typisk treningsprogram varer i 12 uker, hvor du trener 3 ganger i uken.
  • Belastningsstyring - I starten er det viktig å redusere aktiviteter som provoserer smerten. Dette betyr ikke at du må slutte helt med idrett eller trening, men treningsmengden må ofte tilpasses. Det kan være nødvendig å redusere aktivtieter som trigger smertene som f.eks. å redusere eller unngå mengde hopp og landinger, og justere treningsmengden med hensyn til evt ettersmerter.

Støttebehandling

  • Isbehandling kan hjelpe mot akutt smerte
  • Tape-teknikker som sportstape og kinesiotape kan gi støtte under aktivitet og oppleves lindrende og støttende for noen.

Det anbefales å oppsøke fysioterapeut for å:

  • Få en grundig undersøkelse og bekrefte diagnosen
  • Få et tilpasset treningsprogram
  • Lære riktig teknikk for øvelsene
  • Få veiledning i belastningsstyring

Noen tips fra våre fysioterapeuter!

  • Behandlingen tar tid, ofte 3-6 måneder
  • Gradvis økning av belastning er nøkkelen til vellykket behandling
  • Du kan være aktiv selv om du har smerter, så lenge smerten ikke øker dagen etter aktivitet

Ikke-konservativ behandling

Dersom konservativ behandling ikke gir ønsket resultat, kan andre behandlingstiltak vurderes:

  • Platelet Rich Plasma injeksjon (PRP) - PRP-injeksjoner er en behandling hvor blodplater fra pasientens eget blod injiseres i det berørte området for å fremme helbredelse og redusere betennelse. På samme måte som andre ikke-konservative behandlingsformer kan PRP vurderes for tendinopatier som patellar tendinopati når konservative tiltak ikke har gitt tilstrekkelige resultater. En nylig publisert systematisk gjennomgang og meta-analyse av RCT-studier, som blant annet inkluderte pasienter med jumpers knee, indikerer at PRP kan redusere smerte ved kronisk tendinopati hos pasienter som ikke har respondert på konservativ behandling, men heterogenitet (stor variasjon) i studiene gjør at ytterligere forskning med standardiserte protokoller er nødvendig for å bekrefte langtidseffekten6.

  • Kirurgi for jumpers knee - Operasjon vurderes først når konservativ behandling med trening og belastningsstyring er forsøkt i minst 6-12 måneder uten bedring, og pasienten har betydelige plager som påvirker dagligliv og aktivitet. Den vanligste operasjonsmetoden er kirurgi ved hjelp av kikkhull hvor kirurgen fjerner skadet og degenerert vev i senen, kan skrape i det underliggende benet for å øke blodtilførselen og noen ganger løsner deler av senen for å redusere drag. I enkelte tilfeller fjernes også plica (en fold i leddhinnen) hvis den er irritert.

Kilder

  1. Lian, Ø.B., Engebretsen, L. and Bahr, R. (2005) ‘Prevalence of jumper’s knee among elite athletes from different sports: A cross-sectional study’, The American Journal of Sports Medicine, 33(4), pp. 561–567. doi:10.1177/0363546504270454.
  2. Visnes, H. and Bahr, R. (2012) ‘Training volume and body composition as risk factors for developing jumper’s knee among young elite volleyball players’, Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 23(5), pp. 607–613. doi:10.1111/j.1600-0838.2011.01430.x.  
  3. Kongsgaard, M., et al. (2009) "Corticosteroid injections, eccentric decline squat training and heavy slow resistance training in patellar tendinopathy." Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports
  4. Malliaras, P., et al. (2015) "Patellar tendinopathy: Clinical diagnosis, load management, and advice for challenging case presentations." Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy
  5. Cook, J.L., & Purdam, C.R. (2009) "Is tendon pathology a continuum? A pathology model to explain the clinical presentation of load-induced tendinopathy." British Journal of Sports Medicine
  6. Nadeau-Vallée, M., Ellassraoui, S. and Brulotte, V. (2025) ‘Platelet-rich plasma (PRP) injections as a second-line treatment in patients with tendinopathy-related chronic pain and failure of conservative treatment: A systematic review and meta-analysis’, Pain Medicine [Preprint]. doi:10.1093/pm/pnaf022.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som blir gitt på disse sidene er kun til informasjonsformål og er ikke ment å erstatte råd fra kvalifisert helsepersonell. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose.

Relaterte blogg-innlegg

No items found.

Andre årsaker til Smerte i kne