Bildet viser en løper som står på en grussti i naturen og holder seg til sin høyre akillessene antagelig på grunna av smerter i akilles relatert til akillestendinopati eller senebetennelse i akilles.

Akillestendinopati

Akilles tendinopati er også kjent som akillestendinitt eller senebetennelse i akilles. Begrepet akillestendinopati innbefatter også degenerative endringer i akilles og partiell ruptur i akillessenen.

Hva er Akillestendinopati?

Overbelastning av akillessenen (akillestendinopati) er en belastningsskade som rammer den kraftige senen bak i leggen, som forbinder hælbenet (calcaneus) med leggmuskulaturen. Denne senen, kalt akillessenen, er kroppens tykkeste og sterkeste sene. Senen fungerer som en kraftoverføringsenhet som gjør det mulig for leggmusklene (gastrocnemius og soleus) å løfte hælen fra bakken og generere kraft til aktiviteter som gange, løping og hopping.

Image by brgfx on Freepik

Akillessenen er utsatt for betydelige belastninger i daglige aktiviteter og spesielt ved løping og hopping. Ved løping utsettes senen for store krefter som kan være flere ganger kroppsvekten. Den nøyaktige belastningen varierer med type aktivitet og hvordan man beveger seg.

Senen er bygget opp av sterke fibre som ligger tett sammen på langs, omtrent som trådene i et tau. Mellom disse fibrene finnes det celler og små blodårer som holder senen sunn og frisk. Ved akillestendinopati skjer det endringer i senens oppbygning. Selv om mange tror det er en betennelse, er det egentlig en tilstand der senen gradvis brytes ned. De fine, velorganiserte fibrene i senen blir mer rotete og uorganiserte. Dette gjør at senen blir tykkere og mindre elastisk, noe som kan føre til smerter og gjøre det vanskeligere å bevege foten normalt.

Typisk oppstår smerten midt på akillessenen, 2-6 cm over hælbenet, selv om det også kan forekomme ved festet til hælbenet eller høyere opp mot leggmuskulaturen.

Hva er Tendinopati?

Tendinopati betyr "sykdom i senen" og referer til flere skademekanismer som f.eks. partielle (delvise) rupturer, små rifter, eller slitasjeendringer i senevevet. Disse kan oppstå akutt, på grunn av overbelastning eller på grunn av aldersbetingede endringer i senen. Uavhengig av skademekanisme fører dette til at senen blir tykkere, stivere og mindre elastisk.

Tendinitt, den medisinske betegnelsen man brukte tidligere, hvor -itt refererer til “betennelse i senen” er  blitt byttet ut med tendinopati fordi man ikke finner de samme betennelses-tegnene i sener som man finner ved typiske betennelser. Tendinopati er derfor et riktigere begrep for å forklare hva som skjer i senen.

Årsaker til akillestendinopati?

Årsakene til akillestendinoopati kan være flere og sammensatte, men noen av de vanligste årsakene er:

  • Overbelastning: Gjentakende bevegelser og/eller en plutselig økning i treningsintensitet eller mengde ("too much, too soon") er en vanlig årsak til tendinopati. For akillessenen kan det f.eks. oppstå etter en stor økning i mengde eller intensitet på gåing, hopping eller løping, eller skifte av treningsunderlag og økt mengde på f.eks. hardt underlag. Når senen utsettes for mye belastning uten nok hvile vil senen gradvis endres - den blir tykkere og stivere og det kan danne seg arrvev.
  • Akutte skader: Akillestendinopati kan også oppstå akutt, for eksempel ved delvise avrivninger av senevev. Ved en partiell ruptur ryker noen senefibre, mens andre forblir intakte – som et tau der enkelte tråder slites. Dette skjer ofte ved en plutselig, kraftig belastning som overstiger senens tåleevne. Kroppen reagerer på samme måte som ved langvarig overbelastning: en helingsprosess settes i gang, noe som kan føre til en tykkere og stivere sene med arrvev. Fordi disse endringene ligner, kalles det fortsatt tendinopati, uansett om skaden er akutt eller gradvis.
  • Aldring: Med alderen gjennomgår senene naturlige forandringer som gjør dem mindre elastiske og mer utsatt for skader. Kollagenfibrene i senen svekkes gradvis, og produksjonen av nytt kollagen avtar. Dette fører til redusert evne til å absorbere og fordele belastning, noe som øker risikoen for små rifter og små skader i senevevet. I tillegg blir blodtilførselen til senene dårligere med alderen, noe som gjør at helingsprosessen går langsommere. Over tid kan dette føre til redusert toleranse for fysisk aktivitet, slik at senen lettere overbelastes selv ved vanlige bevegelser.

Andre årsaker som kan bidra til utviklingen av akillestendinopati kan være:

  • Sykdommer: Visse sykdommer som diabetes, leddgikt og psoriasis kan øke risikoen for akillestendinopati.
  • Feilstilling i foten /endret skotøy: Dårlig fotbueløft eller pronasjon (innoverrotasjon av foten) kan gi unormalt stress på akillessenen og føre til overbelastning av senen. Bytte av sko fra en type sko til en annen kan f.eks. endre fotens stilling og hos noen gi plager.
  • Kompresjon / trykk mot senens innfestning på hælbenet, kan gi såkalt "insertional" akilles tendinopati, eller tendinopati i akillessenens innfestning mot hælbenet. Dette kan f.eks. forårsakes av trykk fra sko med harde hælkapper eller lignende1.
  • Medikamenter: Bruk av steroider kan svekke senene og gjøre dem mer utsatt for skader og rifter.

Hvem får Akillestendinopati?

Visse grupper er mer utsatt for akillestendinopati.

Diagnosen er vanlig hos mosjonister og idrettsutøvere, spesielt de som driver med løping eller innen idrett som involverer mye løping. Studier har vist at akillestendinopati rammer opptil 52% av eliteløpere i løpet av deres karriere1.

Personer over 30 år har høyere risiko på grunn av aldersrelaterte endringer i senen. Videre har menn større risiko enn kvinner, og personer med fedme eller de som plutselig øker treningsintensiteten uten adekvat opptrening er også mer utsatt.

Typiske symptomer på akillestendinopati

Symptomer på akillestendinopati inkluderer smerte og stivhet i akillessenen, spesielt om morgenen eller etter perioder med inaktivitet. Smerten forverres ofte ved aktivitet, for eksempel under eller etter løping, hopping eller gange. Det er også vanlig at det er mer utfordrende å gå oppover eller opp trapper enn å gå på flatt underlag eller ned trapper. Akillessenen kan være fortykket og hoven, og noen ganger kan området være rødt eller føles varmt. Noen utvikler også en haltende gange på grunn av smertene.

Tidlig i skadeforløpet er det typisk at smertene er verst i starten av en aktivitet, men avtar etter noen minutter med bevegelse, såkalt "oppvarmingsfenomen". Mange opplever for eksempel stivhetssmerter i akillessenen om morgenen, som blir bedre etter noen minutters gange. Andre kan kjenne en mild smerte eller stivhet i starten av en joggetur, som forsvinner etter hvert som senen "varmes opp". Dette kan føre til en misoppfatning om at mer aktivitet hjelper, siden smertene midlertidig avtar. Etter hvert som tendinopatien forverres, forsvinner dette oppvarmingsfenomenet, og smertene kan vedvare gjennom hele løpeturen eller bli så intense at videre aktivitet blir umulig.

Andre mulige årsaker

Klarer du ikke å stå på tå??

OBS! Dersom du, når du står, ikke klarer å løfte hælen fra bakken på én side – altså utføre en tåhev – og samtidig ikke har smerter ved forsøk, kan det skyldes en totalruptur av akillessenen eller en påvirket nerve i ryggen som har svekket kraften i leggmuskulaturen. Ved slike symptomer bør du alltid oppsøke helsepersonell for vurdering.

Hvordan behandles det?

Konservativ behandling

Behandlingen av akillestendinopati inkluderer vanligvis:

  • Aktivitetsmodifikasjon, der man reduserer eller unngår aktiviteter som forverrer smertene. Dette er en viktig del av rehabiliteringen.
  • Treningsprogram med styrkeøvelser for å styrke akillessenen og de omkringliggende musklene. Øvelsesprogrammer med eksentriske øvelser eller "tung langsom styrketrening" er vanlige rehabiliteringstiltak2,3. Disse programmene baserer seg på langsomme bevegelser med samtidig tung motstand for å stimulere tilheling av senen.

Støttetiltak kan inkludere: 

  • Bruk av ortopediske innleggssåler eller hælkiler for å redusere belastningen eller draget på akillessenen. Sistnevnte har vist særlig god effekt, sammen med samtidig progressiv styrketrening, hos de som har tendinopati ved innfestingen av akillessenen mot hælbenet (insertional tendinopathy), da kompresjon mot senen stiller en større rolle her enn ved tendinopati høyere opp i senen1.
  • Smertelindrende eller betennelsesdempende medisiner (anti-inflammatoriske medisiner, også kalt NSAIDs) - Kan brukes for å redusere smerte og bedre funksjon, men det er viktig å være oppmerksom på at betennelsesdempende medisiner kan virke bremsende på tilhelingsprosessen ved tendinopati.

Det anbefales å kontakte fysioterapeut for å:

  • Få bekreftet diagnosen
  • Få et individuelt tilpasset treningsprogram
  • Lære riktig teknikk for øvelserne
  • Få veiledning i aktivitetstilpasning

Visste du at??

På 1990-tallet oppdaget den svenske ortopeden Håkan Alfredson effekten av tung eksentrisk styrketrening for akillestendinopati etter at han selv slet med kroniske akillessmerter og ble nektet operasjon. I et forsøk på å "provosere" senen ved å utføre tung eksentrisk hælløft i håp om å forverre skaden – ble han isteden smertefri. Hans forskning viste at eksentrisk trening kunne fremme heling og forbedre senekvaliteten. Studiene hans fra 1998 var banebrytende og dannet grunnlaget for dagens sene-rehabilitering. Senere forskning har vist at tung, langsom styrketrening i både eksentrisk og konsentrisk fase også er effektivt, men Alfredsons arbeid var avgjørende for å utvikle moderne behandlingsstrategier for seneskader.

- Alfredson H, Pietilä T, Jonsson P, Lorentzon R. (1998). Heavy-load eccentric calf muscle training for the treatment of chronic Achilles tendinosis. The American Journal of Sports Medicine, 26(3), 360–366. - Beyer R, Kongsgaard M, Hougs Kjær B, Øhlenschlæger T, Kjaer M, Magnusson SP. (2015). Heavy slow resistance versus eccentric training as treatment for Achilles tendinopathy: a randomized controlled trial. The American Journal of Sports Medicine, 43(7), 1704–1711.

Noen tips fra våre fysioterapeuter!

Noen tips fra våre fysioterapeuter for deg med akillestendinopati: 

  • Unngå aktivitet som forverrer smertene: I starten av behandlingen er det viktig å redusere aktiviteter som gjør smertene verre, som løping eller hopping. Det betyr ikke at du skal være helt inaktiv, men vær bevisst på hva som belaster akillessenen og hvordan du reagerer på belastning i ettertid.
  • Gjør eksentriske øvelser eller "tung langsom styrketrening"2,3: En fysioterapeut kan sette opp en behandlingsplan for deg og hjelpe deg finne hvilken protokoll som er mest hensiktsmessig for deg og dine symptomer.
  • Bruk godt fottøy:
    Sørg for at skoene du bruker gir god støtte til foten og ikke belaster akillessenen. Hvis nødvendig, kan ortopediske innleggssåler eller hælkiler være til hjelp.
  • Vær tålmodig:
    Akillestendinopati kan ta tid å bli bedre, så vær tålmodig med behandlingen. Unngå å "presse" deg for raskt tilbake til aktiviteter som kan forverre tilstanden.

Ikke-konservativ behandling

Hvis andre konservative behandlingsmetoder ikke gir bedring, kan kortisoninjeksjoner vurderes, men de brukes med forsiktighet, da de kan svekke senen og øke risikoen for at senen ryker (totalruptur).

Andre injeksjonsterapier er PRP (platelet-rich plasma) injeksjoner, som er en behandling der man tar en liten mengde blod fra pasienten, skiller ut blodplatene, og sprøyter det tilbake inn i det skadde området. Dokumentasjonen for denne behandlingen for akilles-tendinopati er derimot usikker og resultatene varierer.

I sjeldne tilfeller der tilstanden er alvorlig og vedvarende, kan kirurgisk behandling være et alternativ for å fjerne degenerert vev eller reparere senen.

Kilder

  1. Pringels, L. et al. (2025) ‘Effectiveness of reducing tendon compression in the rehabilitation of insertional achilles tendinopathy: A randomised clinical trial’, British Journal of Sports Medicine [Preprint]. doi:10.1136/bjsports-2024-109138.
  2. Beyer R, Kongsgaard M, Hougs Kjær B, Øhlenschlæger T, Kjaer M, Magnusson SP. (2015). Heavy slow resistance versus eccentric training as treatment for Achilles tendinopathy: a randomized controlled trial. The American Journal of Sports Medicine, 43(7), 1704–1711.
  3. Alfredson H, Pietilä T, Jonsson P, Lorentzon R. (1998). Heavy-load eccentric calf muscle training for the treatment of chronic Achilles tendinosis. The American Journal of Sports Medicine, 26(3), 360–366.

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som blir gitt på disse sidene er kun til informasjonsformål og er ikke ment å erstatte råd fra kvalifisert helsepersonell. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose.

Relaterte blogg-innlegg

Andre årsaker til Legg, ankel og fot