Bildet viser en ung kvinne i rød genser som sitter på en grå sofa med gul pute og tar seg til høyre overarm tilsynelatende på grunn av smerter, ubehag eller verk i skulderen. Kvinnen har antagelig skuldersmerter kanskje relatert til frossen skulder eller skulderkapsulitt.

Frossen skulder

Frossen skulder er også kjent som skulderkapsulitt eller kapsulitt i skulder.

Hva skjer ved frossen skulder?

skulderkapsulitt

Skulderen består av flere viktige strukturer som gjør den til et av kroppens mest bevegelige ledd. Skulderleddet består av skulderbladet og overarmsbenet. Skulderbladet er et flatt, trekantet ben som utgjør baksiden av skulderen og gir feste for flere muskler. Overarmsbenet går fra skulderen til albuen, og den øvre delen av dette benet, kalt humerushodet, er rund og passer inn i en skålformet del av skulderbladet, kalt glenoidfossaen. Dette leddet kalles derfor glenohumeral-leddet, eller skulderleddet.

En frisk skulderkapsel fungerer som et tynt, fleksibelt, men sterkt bindevev som bidrar til leddets stabilitet. Den er festet til kanten av glenoidfossaen og rundt humerushodet, og omslutter hele skulderleddet. Kapselen består av et ytre fibrøst lag som beskytter leddet, og et indre synovialt lag som produserer leddvæske for smøring. Kapselen danner en forsegling rundt leddet som bidrar til å holde leddvæsken inne. Denne konstruksjonen gir leddet den nødvendige fleksibiliteten til å tillate stor bevegelsesfrihet samtidig som den beskytter og stabiliserer leddet.

Når frossen skulder, også kjent som adhesiv kapsulitt, oppstår, gjennomgår skulderkapselen en rekke endringer som begrenser bevegelsen og forårsaker smerte. I starten er det en betennelsesreaksjon i kapselen, som fører til økt blodtilførsel og hevelse. Etter hvert som betennelsen fortsetter, begynner fibroblastene, cellene som produserer bindevev, å samle seg og danne fibrøst vev i kapselen. Dette fører til at kapselen tykner og blir stivere.

Etter hvert som kapselen tykner og stivner, oppstår det en kontraktur, eller krymping av kapselen, som betydelig begrenser bevegelsen i skulderen. Skulderkapselen blir da stivere og mindre elastisk, og begrenser bevegeligheten i skulderen. Pasienter opplever ofte en smertefull stivhet i skulderen, og bevegelsesområdet blir kraftig redusert. Disse endringene kan vedvare i flere måneder, noen ganger opp til et år eller mer, før tilstanden gradvis bedres.

Når tilstanden begynner å bedre seg, skjer det en langsom prosess hvor den stive og tykke kapselen gradvis blir mykere og mer fleksibel, den såkalte “tinings”-fasen. Betennelsen avtar, og fibroblastenes aktivitet reduseres, noe som fører til mindre fibrøst vev i kapselen. Bevegelsesområdet i skulderen forbedres gradvis, og smerten avtar. Denne bedringsfasen kan også ta flere måneder

Årsaker til frossen skulder

Skulderkapsulitt kan oppstå enten traumatisk eller idiopatisk.

  • Traumatisk Skulderkapsulitt: Dette utvikler seg som følge av en spesifikk skade eller hendelse, som overbelastning, gjentatte mikrotraumer, eller immobilisering etter skade eller kirurgi. Langvarig immobilisering av skulderen, som etter en skade eller operasjon, kan føre til betennelse og smerte, som igjen fører til stivhet i skulderkapselen.

  • Idiopatisk Skulderkapsulitt: Idiopatisk betyr "av ukjent årsak", men selv om den eksakte årsaken er ukjent finnes det flere risikofaktorer. Systemiske sykdommer som diabetes4,7,8 og skjoldbruskkjertelsykdommer øker risikoen. Kvinner er også mer utsatt for skulderkapsulitt enn menn, muligens på grunn av hormonelle forskjeller.

Prevalens

Skuldersmerter er en av de tre vanligste årsakene til at voksne oppsøker lege for muskel- og skjelettplager1. Frossen skulder, eller skulderkapsulitt, er ganske vanlig, med en forekomst på mellom 5 og 11 % i både primær- og spesialisthelsetjenesten2.

Visse grupper er mer utsatt for å utvikle skulderkapsulitt. Middelaldrende og eldre voksne, spesielt de mellom 40 og 70 år, har høyere risiko. Kvinner er mer utsatt enn menn, og omtrent 70 % av pasientene med frossen skulder er kvinner. Det har blitt vist at personer med diabetes og skjoldbruskkjertelsykdom har større sjanse for å få frossen skulder sammenlignet med andre pasientgrupper3,4,7,8. For personer med langvarig type 1 diabetes kan over 30 % oppleve frozen shoulder i løpet av livet.4,8

Typiske symptomer

Frossen skulder har to faser: tilstivningsfasen (frysefasen) og opptiningsfasen. Symptomene varierer avhengig av fase.

Symptomer i tilstivningsfasen (frysefasen)

Skulderen blir gradvis vondere og mister bevegelighet.

  • Først kan man merke et lett ubehag og stivhet i overarmen, som kommer og går.
  • Den første bevegelsen som begrenses er ofte utadrotasjon, bevegelsen som skapes i skulderleddet når underarmen beveges utover samtidig med at overarmen holdes inntil kroppen, deretter abduksjon, bevegelsen som skjer i skulderleddet når man løfter armen strakt ut til siden.
  • Etter hvert blir smertene mer konstante, også i hvile og om natten. Mange opplever “huggsmerter” ved ytterstillinger, som maksimal utadrotasjon eller abduksjon (løfte armen ut til siden).
  • Mot slutten av fasen er utadrotasjonen sterkt redusert, og man klarer ikke å rotere armen utover i det hele tatt. Det er også vanligvis vanskelig å løfte armen over 60–90 grader i abduksjon. Daglige aktiviteter som å ta på jakke blir utfordrende.

Symptomer i opptiningsfasen

Denne fasen begynner når skulderen er på sitt stiveste, og varer like lenge som frysefasen

  • Smertene avtar gradvis, men bevegelighetsbegrensningene vedvarer den første perioden.
  • Skulderen begynner å "tine" gradvis opp og bevegeligheten bedres litt etter litt.
  • Ettersom bevegeligheten kommer tilbake, blir også funksjonen bedre og bedre.

Andre mulige årsaker

Behandling

Konservativ behandling

Tilstanden kan vare fra 1 til 3 år fra start til slutt. Den traumatiske varianten går ofte over raskere enn den idiopatiske (ukjent årsak), men det er individuelle variasjoner.

Plagene kan også variere mye. Noen opplever sterke smerter, søvnproblemer og generell ubehag, og kan ha nytte av smertelindrende medisiner eller kortisoninjeksjoner. Andre har få symptomer utover redusert bevegelighet og klarer seg fint uten medikamenter eller annen behandling.

Studier tyder på at injeksjoner tidlig i forløpet kan redusere smerte og forbedre bevegelighet, men at det har begrenset effekt sent i forløpet5,6. I en studie ble det blant annet rapportert en 50 % større bedring hos de som mottok 4 kortisoninjeksjoner i skulderleddet over 8 uker, enn hos kontrollgruppen som ikke fikk kortison. Etter 12 måneder var det derimot ingen forskjell mellom gruppene, noe som samsvarer med den naturlige tilhelingsprosessen6.

Noen tips fra våre fysioterapeuter!

Noen tips det kan være fint å ta med seg: 

  • Unngå å tøye eller presse skulderen mot ytterstilling. Det hjelper ikke med smertefulle uttøyninger på skulderen - tvert imot så irritererer dette ofte skulderkapselen og gir som oftest bare økt ubehag og verk.  
  • Bruk skulderen innenfor den bevegelsen den har. Det er viktig at du bruker armen og beveger den så vanlig som mulig, innenfor smertefri bevegelighet.
  • Trening bør være smertefri. Trekkøvelser som roing på romaskin, lav roing i kabeltrekk, brystpress i apparat med smalt grep, nedtrekk med omvendt grep er forslag til øvelser som kan fungere til tross for redusert bevegelighet og gi sirkulasjon til nakke og skulderbue-området.

Ikke-konservativ behandling

Kilder

  1. Urwin M, Symmons D, Allison T, et al. Estimating the burden of musculoskeletal disorders in the community: the comparative prevalence of symptoms at different anatomical sites, and the relation to social deprivation. Ann Rheum Dis 1998; 57: 649-655. 1999/01/30. DOI: 10.1136/ard.57.11.649.
  2. Juel NG, Natvig B. Shoulder diagnoses in secondary care, a one year cohort. BMC musculoskeletal disorders. 2014;15:89.
  3. Huang YP, Fann CY, Chiu YH, Yen MF, Chen LS, Chen HH, et al. Association of diabetes mellitus with the risk of developing adhesive capsulitis of the shoulder: a longitudinal population-based followup study. Arthritis care & research. 2013;65(7):1197-202.
  4. Larkin ME, Barnie A, Braffett BH, Cleary PA, Diminick L, Harth J, et al. Musculoskeletal complications in type 1 diabetes. Diabetes Care. 2014;37(7):1863-9.
  5. Frozen shoulder. Helsebiblioteket.no, https://www.helsebiblioteket.no/innhold/retningslinjer/veileder-i-fysikalsk-medisin-og-rehabilitering/muskel-og-skjelettplager/skulder/frozen-shoulder?utm_source=chatgpt.com#-helsebiblioteket-innhold-retningslinjer-veileder-i-fysikalsk-medisin-og-rehabilitering-muskel-og-skjelettplager-skulder-frozen-shoulder
  6. Sharma SP, Bærheim A, Moe-Nilssen R, et al. Adhesive capsulitis of the shoulder, treatment with corticosteroid, corticosteroid with distension or treatment-as-usual; a randomised controlled trial in primary care. BMC musculoskeletal disorders 2016; 17: 232-016-1081-1080. https://www.doi.org/10.1186/s12891-016-1081-0 [doi].
  7. Tighe, C.B. and Oakley, W.S. (2008) ‘The prevalence of a diabetic condition and adhesive capsulitis of the shoulder’, Southern Medical Journal, 101(6), pp. 591–595. doi:10.1097/smj.0b013e3181705d39.
  8. Zreik, N. H., Malik, R. A., Charalambous, C. P. (2016). Adhesive capsulitis of the shoulder and diabetes: A meta-analysis of prevalence. The Bone & Joint Journal, 98(1), 50–55. doi:10.11138/mltj/2016.6.1.026
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som blir gitt på disse sidene er kun til informasjonsformål og er ikke ment å erstatte råd fra kvalifisert helsepersonell. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose.

Relaterte blogg-innlegg

No items found.

Andre årsaker til Skuldersmerter