Image by freepik
Artrose i hånd, tommel eller fingre har mange navn og uttrykk forbundet med seg. Tommelartrose ble tidligere ofte kalt Rhizartrose, men kalles i dag ofte for artrose i trapeziometacarpal-leddet (tommelleddet). I fingre ser man ofte deformiteter som Bouchards knuter og Heberdens knuter, som er typiske tegn til artrose i fingre.
Hånden består av flere små ledd som gir finmotorisk kontroll og bevegelighet. De viktigste leddene for bevegelse og grep er fingerleddene (proksimale og distale interfalangealledd), tommelens rotledd (karpometakarpalleddet) og knokeleddene (metakarpofalangealleddene). Disse leddene er dekket av leddbrusk, som gir en glatt overflate for friksjonsfri bevegelse og absorberer støt. Inni leddene finnes en synovialmembran som produserer synovialvæske, en smørende væske som reduserer friksjon og gir næring til brusken.
Ved artrose i hånden brytes leddbrusken gradvis ned, noe som fører til redusert leddspalte (redusert avstand mellom knoklene) og økt friksjon mellom knoklene. Dette kan resultere i smerte, stivhet og redusert bevegelighet i fingre og håndledd. Kroppen reagerer ofte på bruskslitasjen ved å danne benpåleiringer (osteofytter), som kan gi ytterligere bevegelsesbegrensninger og deformiteter, særlig i ytterleddene på fingrene (Heberdens knuter) og mellomleddene (Bouchards knuter). Betennelsesreaksjoner i leddhinnen kan i tillegg føre til hevelse og ømhet. Over tid kan artrose i hånden påvirke gripeevnen og gjøre daglige aktiviteter som skriving, knapping av klær og bruk av redskaper utfordrende.
Artrose er en sykdom som rammer leddene. Hyppigst rammes leddene i knærne, hoftene, hendene og ryggraden. Ved artrose blir brusken i leddet gradvis slitt ned. Når brusken blir skadet, vil beinvevet rundt leddet endres.
Artrose i seg selv gir ikke smerter, men dersom det blir betennelse i artrosen, såkalt artritt, eller leddbetennelse, kan man få smerter. Har man artrose i et ledd er man mer utsatt for å utvikle artritter.
De vanligste årsakene til artrose i hånd, tommel og fingre inkluderer:
Over tid kan disse faktorene føre til dannelse av benpåleiringer (osteofytter), deformiteter og redusert funksjon i hendene, noe som kan gjøre daglige aktiviteter utfordrende.
Artrose i hånd, tommel og fingre utvikler seg gradvis og kan gi en rekke symptomer som påvirker bevegelighet, styrke og funksjon i hånden. De vanligste symptomene inkluderer:
Disse symptomene kan variere i alvorlighetsgrad og forverres gradvis over tid. Noen opplever kun milde plager, mens andre får betydelig nedsatt funksjon i hendene.
Diagnosen stilles ofte basert på symptomer, undersøkelse og eventuelt røntgen.
Artrose i seg selv trenger ikke behandling hvis den ikke gir plager. Målet med behandling er derfor å opprettholde funksjon og redusere smerte og hevelse i perioder med ubehag.
Fysioterapi kan være til god hjelp ved å gi øvelser som styrker musklene rundt leddene og bidrar til å bevare bevegeligheten. Trening med strikk, grepstyrkeøvelser og bevegelsestrening kan redusere stivhet og smerte. Bruk av ortoser (støtteskinner) kan gi ekstra stabilitet, spesielt ved artrose i tommelen. For smertelindring kan varme, kulde, betennelsesdempende gel eller paracetamol være nyttig i perioder med mye ubehag.
En fysioterapeut kan hjelpe deg med å sette opp en fornuftig behandlingsplan med øvelser og aktivitetsråd.
Dersom konservativ behandling ikke gir tilstrekkelig lindring, kan medisinske tiltak vurderes.
Kortisoninjeksjoner i leddet kan redusere betennelse og smerte midlertidig.
I mer alvorlige tilfeller kan kirurgi være et alternativ, spesielt ved kraftig slitasje og store smerter. Kirurgiske inngrep kan inkludere fjerning av skadet leddvev eller avstiving av leddet (artrodese).
Operasjon vurderes ofte først når funksjonen i hånden er betydelig nedsatt, og andre behandlingsmetoder ikke har gitt tilstrekkelig effekt.
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som blir gitt på disse sidene er kun til informasjonsformål og er ikke ment å erstatte råd fra kvalifisert helsepersonell. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose.