bildet viser en kvinne som sitter på sofaen med bøyd kne og holder seg til bakside legg, muligens på grunn av strålesmerter fra ryggen grunnet isjias.

Prolaps korsrygg (Isjias)

Også kjent som prolaps rygg, prolaps korsrygg og skiveprolaps i rygg. Ved samtidige bensmerter, nummenhet eller svakhet kalles tilstanden også ofte for isjias.

Hva er isjias?

Prolaps i ryggen, lumbal skiveprolaps, sacral skiveprolaps

Isjiasnerven er den lengste og bredeste nerven i kroppen, og den er viktig for å sende signaler mellom ryggmargen og beina. Den starter fra en bunt nerverøtter (L4, L5, S1, S2 og S3), som kommer fra ryggmargen og går ut mellom virvlene. Virvlene er beinstrukturer som beskytter ryggmargen, mens mellomvirvelskivene er støtdempende puter mellom hver virvel som gir fleksibilitet og demping. Isjiasnerven går ned gjennom bekkenet, bak setemusklene, og langs baksiden av låret. Ved kneet deler isjiasnerven seg i to grener: nervus tibialis, som går nedover leggen og inn i foten, og nervus peroneus communis, som forgrener seg til forsiden av leggen og fotens overside. Isjiasnerven er ansvarlig for å overføre sensorisk informasjon fra huden på beina til hjernen, slik at vi kan føle berøring, smerte og temperatur, og for å sende motoriske signaler fra hjernen til musklene i beina, slik at vi kan bevege oss, opprettholde balanse og utføre daglige aktiviteter som å gå, løpe og hoppe.

En frisk mellomvirvelskive kan sammenlignes med en tannpastatube, hvor den ytre kapselen av skiven, annulus, tilsvarer tubens vegger, og den mykere kjernen, nukleus, inne i skiven er som tannpastaen. I en normal mellomvirvelskive dyttes nucleus fram og tilbake ettersom virvlene over og under beveger seg i forhold til hverandre og legger press på mellomvirvelskiven, akkurat på samme måte som tannkremen beveger seg inne i tuben når man trykker på tannkremtuben. Ved en skiveprolaps derimot, er det som om lokket på tuben er av og når du klemmer på tuben vil tannpastaen presses ut gjennom åpningen. Ved en skiveprolaps, har den ytre kapselen av skiven blitt svekket eller fått et rift i seg, slik at den mykere kjernen inni skiven presses ut. Denne lekkasjen av skivemateriale (nukleus) kan trykke på nærliggende nerver og forårsake smerter, nummenhet eller svakhet i beina.

Illustrasjon av skiveprolaps

Hva med piriformis??

Piriformis syndrom ble først beskrevet på 1920-tallet, men fikk økt popularitet på 1980- og 90-tallet som en forklaring på setesmerter med utstråling. Likevel finnes det svært lite solid vitenskapelig bevis for at det er en egen, veldefinert tilstand.

Diagnosen stilles ofte ved eksklusjon, og spesifikke tester med høy treffsikkerhet mangler. Mange forskere mener at slike smerter oftere skyldes referert smerte fra korsryggen, som ved for eksempel isjias. Dette kan også forklare hvorfor symptomene ofte forsvinner etter noen måneder – fordi mange isjias-tilfeller spontant bedres i løpet av 6–12 måneder når trykket mot nerveroten gradvis reduseres.

Behandlingen inkluderer fysioterapi med tøying, styrking og avspenning, men effekten er dårlig dokumentert. Kort sagt er piriformis syndrom et klinisk begrep med usikker vitenskapelig forankring.

Hva er årsakene til skiveprolaps og isjias?

Det er flere faktorer som kan føre til skiveprolaps og isjias.

  • Degenerative forandringer over tid kan svekke mellomvirvelskivene, noe som øker risikoen for at den ytre ringen (annulus fibrosus) får sprekker. Dersom trykket i skiven blir stort nok, kan dette føre til at den mykere kjernen presses ut og danner et prolaps.
  • På lignende vis kan belastende arbeidsstillinger, gjentatte ensidige bevegelser eller langvarig statisk belastning, som for eksempel å sitte bøyd over en skjerm, kan bidra til økt slitasje på skivene.
  • I noen tilfeller kan en plutselig skade, for eksempel etter et tungt løft med dårlig løfteteknikk, eller et fall, føre til at den ytre ringen i skiven sprekker og kjernematerialet presses ut.
  • Genetiske faktorer spiller også en rolle – noen har medfødte svakheter i bindevevet som gjør dem mer disponert for skiveprolaps.

Uansett årsak er det ofte en kombinasjon av faktorer som gradvis svekker skiven, før den til slutt gir etter og et prolaps oppstår.

Typiske symptomer på isjias

Typisk vil et prolaps som ikke klemmer på en nerverot være symptomfritt, mens et prolaps som klemmer på en nerverot i ryggen kan forårsake symptomer som:

  • Smerter som stråler fra setet og ned i lår, legg eller fot, oftes på én side av kroppen. Strålingen i beinet og nummenheten forverres ofte når beinet er strakt i sittende posisjon, slik som når du sitter på sofaen med strakt ben, eller når man sitter i bil med benet på pedalen og med samtidig framoverlent holdning.
  • Ofte en historie av smerter i korsryggen som forsvinner etter noen dager eller uker, før det hovedsaklig blir smerter i bena.
  • Smerten kan være skarp, brennende eller verkende og forverres gjerne ved visse bevegelser, posisjoner eller aktiviteter
  • Mange opplever også nummenhet, prikking eller en følelse av svekket grep og kraft i benet.
  • I noen tilfeller kan det oppstå nedsatt refleksaktivitet i de involverte musklene.

Andre mulige årsaker

Cauda Equina

Cauda equina-syndrom er en alvorlig, men sjelden tilstand som oppstår når nervene i den nedre delen av ryggmargen blir klemt, for eksempel på grunn av en stor skiveprolaps eller annen alvorlig kompresjon. Dette kan føre til symptomer som nedsatt følelse i underlivet (ridebukseanestesi), problemer med vannlating eller avføring, samt nedsatt kraft i beina. Tilstanden krever øyeblikkelig medisinsk hjelp, da forsinket behandling kan føre til varige nerveskader. Ved mistanke om cauda equina-syndrom bør man umiddelbart oppsøke legevakt eller sykehus.

Hvordan behandles isjias?

Konservativ behandling

De fleste tilfeller av isjias blir bedre av seg selv over tid uten behov for operasjon eller behandling. Dette skjer fordi kroppen gradvis bryter ned og "spiser opp" skivematerialet som har lekket ut, samtidig som betennelsesreaksjonen rundt nerven avtar.

Eventuell smerte i sete, lår, legg eller fot, nedsatt følighet og kraft normaliserer seg gradvis ettersom prolapset blir spist opp og trykket mot nerven forsvinner, typisk innen 12-18 måneder.

Konservativ behandling fokuserer derfor på smertelindring, bevegelse og gradvis tilbakegang til normale aktiviteter.

  • Smertelindring: Paracetamol, NSAIDs (f.eks. ibuprofen) eller i noen tilfeller svakere opioider kan brukes ved sterke smerter. Muskelavslappende medisiner kan også være aktuelt dersom muskelspenninger er en del av problematikken.
  • Fysioterapi: Styrkeøvelser for å styrke rygg, øke sirkulasjonen og bedre holdning kan bidra til å redusere symptomer og forebygge tilbakefall.
  • Aktivitet: Tidligere ble hvile anbefalt, men nå vet man at gradvis bevegelse og aktivitet ofte gir raskere bedring enn langvarig inaktivitet.

Noen tips fra våre fysioterapeuter!

  • Hold deg i bevegelse – Unngå å bli sengeliggende. Bevegelse bidrar til bedre blodsirkulasjon, reduserer stivhet og fremmer naturlig tilheling av prolapsen. Prøv rolige bevegelser som korte gåturer eller enkle styrkeøvelser.
  • Lytt til kroppen din – Det er normalt å ha noe smerte, men hvis øvelser eller bevegelser gir økt nummenhet, prikking eller svakhet i lår/legg/fot, bør du tilpasse øvelsen eller unngå bevegelsen.
  • Vær bevisst på holdningen din – Unngå å sitte med utstrakt ben (f.eks. når du ser på TV / ligger på sofaen), og forsøk å bytt posisjon jevnlig.

Ikke-konservativ behandling

Dersom sterke smerter, nummenhet eller muskelsvakhet vedvarer lenger enn det som er normalt til tross for konservativ behandling, eller om det oppstår alvorlige symptomer som betydelig kraftsvikt i armen eller tegn på ryggmargspåvirkning (cauda equina, se faktaboks over), kan kirurgi vurderes.

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som blir gitt på disse sidene er kun til informasjonsformål og er ikke ment å erstatte råd fra kvalifisert helsepersonell. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose.

Relaterte blogg-innlegg

No items found.

Andre årsaker til Korsryggsmerter