Referes ofte til som kink i rygg, hekseskudd rygg, hekseskudd korsrygg. På fagspråket kalles det ofte akutt lumbago.
akutt lumbago, hekseskudd, kink i rygg, ryggkink
Korsryggen, eller lumbalkolumna som den heter på fagspråket, består av fem virvler (L1 til L5) som utgjør den nedre delen av ryggsøylen. Disse virvlene er større og mer robuste enn de i nakken, da de må tåle betydelig vektbelastning og mekanisk stress. Lumbalkolumna gir stabilitet til overkroppen og muliggjør bevegelser som bøying og rotasjon av ryggen.
Nedenfor lumbalkolumna ligger sakralkolumna, eller korsbenet (os sacrum), som består av fem sammenvokste virvler (S1 til S5). Korsbenet danner en viktig forbindelse mellom ryggraden og bekkenet og bidrar til vektfordeling mellom overkroppen og beina.
Mellomvirvelskivene i lumbalregionen fungerer som støtdempere og består av en ytre ring (annulus fibrosus) og en mykere kjerne (nucleus pulposus). Nerverøttene som går ut fra ryggmargen i denne delen av ryggen, forsyner hofter, ben og føtter med både sensoriske og motoriske signaler. Skader eller degenerative forandringer i lumbal- og sakralområdet kan føre til ryggsmerter, isjias og bevegelsesbegrensninger.
Når du får akutt lumbago, altså en kink i ryggen, presses den myke kjernen mer utover enn normalt, men den bryter ikke gjennom annulus, slik den gjør ved et prolaps. Denne bukningen, eller utbulingen av skiven, kan gi trykk og irritasjon mot sensitive omkringliggende strukturer og gi smerter, redusert funksjon og stivhet i nakken. Akutt lumbago, hekseskudd i ryggen eller akutt ryggvondt, er ofte en muskelreaksjon på en slik irritasjon, der musklene strammer seg for å beskytte området. Dette kan gjøre ekstra ryggen stiv, bevegeligheten redusert og smertefull å bevege.
Det er flere faktorer som kan føre til kink i ryggen, såkalt akutt lumbago.
Uansett årsak er akutt lumbago ofte en kombinasjon av flere faktorer som sammen fører til plutselige smerter og stivhet i korsryggen. Tilstanden er vanligvis ufarlig og går over av seg selv, men riktig bevegelse og tilpassede tiltak kan bidra til raskere bedring.
Typiske symptomer inkluderer:
Cauda equina-syndrom er en alvorlig, men sjelden tilstand som oppstår når nervene i den nedre delen av ryggmargen blir klemt, for eksempel på grunn av en stor skiveprolaps eller annen alvorlig kompresjon. Dette kan føre til symptomer som nedsatt følelse i underlivet (ridebukseanestesi), problemer med vannlating eller avføring, samt nedsatt kraft i beina. Tilstanden krever øyeblikkelig medisinsk hjelp, da forsinket behandling kan føre til varige nerveskader. Ved mistanke om cauda equina-syndrom bør man umiddelbart oppsøke legevakt eller sykehus.
Kink i ryggen er en ufarlig, men smertefull tilstand som vanligvis går over av seg selv i løpet av noen dager til en uke.
Akutt lumbago går som regel over av seg selv innen noen dager til et par uker. Konservativ behandling fokuserer på å lindre smerte og gjenopprette normal funksjon.
Tidligere ble sengeleie anbefalt ved lumbago, men forskning har vist at dette forverrer tilstanden. Studier, blant annet av Deyo et al. (1986) og en Cochrane-gjennomgang (Dahm et al., 2010), viste at bevegelse gir raskere bedring. I dag anbefales aktivitet innenfor smertegrensen. Internasjonale retningslinjer, som The Lancet Low Back Pain Series (2018) og NICE, fremhever bevegelse og gradvis styrketrening som nøkkelen til raskere rehabilitering. Det som før ble sett på som skadelig, er nå løsningen!
I de fleste tilfeller er det ikke behov for invasiv behandling. Dersom smertene vedvarer over flere uker, eller dersom det oppstår nevrologiske symptomer som krafttap, nummenhet i beina eller problemer med blære- og tarmkontroll, kan videre utredning være nødvendig. Bildediagnostikk (MR) kan vurderes, og i sjeldne tilfeller kan kirurgi være aktuelt, spesielt ved mistanke om alvorlig skiveprolaps med nerverotkompresjon eller cauda equina-syndrom (se info i rød boks over).
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som blir gitt på disse sidene er kun til informasjonsformål og er ikke ment å erstatte råd fra kvalifisert helsepersonell. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose.