Også kjent som senebetennelse i albuen. På fagspråket også kjent som medial epikondylopati eller medial epikondylitt samt medial albue tendinopati.
Albuen består av flere viktige strukturer som gjør den til et av kroppens mest funksjonelle ledd, blant annet en gruppe muskler og sener som strekker seg fra håndleddet og fester seg til den mediale epikondylen av humerus (overarmsbenet) på innsiden av albuen. Disse musklene og senene inkluderer flexor carpi radialis, palmaris longus, og pronator teres, og disse danner et felles senefeste på den mediale epikondylen av overarmsbenet. Disse musklene og senene er avgjørende for å bøye håndleddet og fingrene, samt for å gi albuen stabilitet under bevegelse.
Golfalbue, eller medial albue tendinopati, oppstår når det oppstår mikroskopiske skader i senestrukturen, ofte som følge av repetitiv belastning uten tilstrekkelig restitusjon. Dette fører til en gradvis endring i senevevet, der senen blir stivere, tykkere og mindre elastisk. Som et resultat reduseres dens evne til å lagre og frigi elastisk energi, noe som kan føre til smerter, stivhetsfølelse og nedsatt funksjon.
Tendinopati betyr "sykdom i senen" og referer til flere skademekanismer som f.eks. partielle (delvise) rupturer, små rifter, eller slitasjeendringer i senevevet. Disse kan oppstå akutt, på grunn av overbelastning eller på grunn av aldersbetingede endringer i senen. Uavhengig av skademekanisme fører dette til at senen blir tykkere, stivere og mindre elastisk.
Tendinitt, den medisinske betegnelsen man brukte tidligere, hvor -itt refererer til “betennelse i senen” er blitt byttet ut med tendinopati fordi man ikke finner de samme betennelses-tegnene i sener som man finner ved typiske betennelser. Tendinopati er derfor et riktigere begrep for å forklare hva som skjer i senen.
Hovedårsaken til golfalbue er vanligvis gjentatte bevegelser og belastninger på håndleddet og underarmen.
Dette er vanlig blant personer som utfører repetitive aktiviteter som snekring, maling og bruk av datamus, eller som driver med golf. Golfalbue er også relativt vanlig blant klatrere og personer som løfter tunge vekter. Feil teknikk, dårlig utstyr eller dårlig ergonomi kan være medvirkende faktorer til at skaden oppstår.
En enkelt episode med intens belastning eller traume mot albuen kan også forårsake golfalbue, men det er vanligere at det utvikler seg gradvis over tid.
Noen vanlige symptomer ved golfalbue kan være:
Symptomene utvikler seg ofte gradvis og kan forverres over tid hvis belastningen ikke reduseres.
Behandlingen av golfalbue inkluderer vanligvis aktivitetsmodifikasjon, der man unngår eller tilpasser aktiviteter som forverrer smertene. Styrkeøvelser som fokuserer på å styrke senefestet på innsiden av albuen er en viktig del av rehabiliteringen. Øvelsesprogrammer med eksentriske øvelser eller "tung langsom styrketrening" er vanlige tiltak. Disse programmene innebærer kontrollerte bevegelser med høy motstand for å stimulere tilheling av senen.
Andre konservative tiltak kan være trykkbølgebehandling (ESWT), bruk av albuestøtte, samt smertelindrende eller antiinflammatoriske medisiner.
Dersom konservativ behandling ikke gir tilstrekkelig bedring, kan følgende tiltak vurderes:
Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som blir gitt på disse sidene er kun til informasjonsformål og er ikke ment å erstatte råd fra kvalifisert helsepersonell. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp for å få en nøyaktig diagnose.